Αξίζει να διαβάσεις

Πώς να αφαιρέσετε τα προσωπικά σας στοιχεία από την Google

Πώς να αφαιρέσετε τα προσωπικά σας στοιχεία από την Google χρησιμοποιώντας το εργαλείο “Αποτελέσματα σχετικά με εσάς”

 

Τώρα μπορείτε να ρυθμίσετε ειδοποιήσεις για κάθε φορά που η διεύθυνση του σπιτιού σας, το τηλέφωνο και η διεύθυνση email σας εμφανίζονται στην αναζήτηση της Google.

Το 2022, η Google κυκλοφόρησε το εργαλείο “Αποτελέσματα σχετικά με εσάς” για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αφαιρέσουν προσωπικά στοιχεία από τα αποτελέσματα αναζήτησης της εταιρείας.

Με δισεκατομμύρια αναζητήσεις να λαμβάνουν χώρα καθημερινά στη Google, το να ανακαλύπτετε ότι ο αριθμός του κινητού σας ή η διεύθυνση του σπιτιού σας είναι ευρετηριασμένα για τον κόσμο να τα δει μπορεί να είναι αρκετά σοκαριστικό.

Ευτυχώς, οι πρόσφατες ενημερώσεις στο εργαλείο “Αποτελέσματα σχετικά με εσάς” καθιστούν πιο απλό τον εντοπισμό των περιπτώσεων όταν τα δεδομένα σας εμφανίζονται στα αποτελέσματα της αναζήτησης.

Πώς να αφαιρέσετε τα προσωπικά σας στοιχεία από την Google

Προηγουμένως, ήταν αναγκαίο να εντοπίζετε ενεργά τους συνδέσμους των ιστότοπων που φιλοξενούν τα προσωπικά σας δεδομένα για να αναφέρετε και να ζητήσετε την αφαίρεση των αναγνωρίσιμων πληροφοριών. Τώρα, μπορείτε να ρυθμίσετε ειδοποιήσεις για να ενημερώνεστε κάθε φορά που η διεύθυνση email, η διεύθυνση του σπιτιού σας ή ο αριθμός του τηλεφώνου σας εμφανίζονται στην Google. Αρχικά, αυτή η ενημέρωση θα είναι διαθέσιμη μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα σαρώνει αποτελέσματα μόνο στα αγγλικά.

Πώς να αφαιρέσετε τα προσωπικά σας στοιχεία από την Google

Πώς να αφαιρέσετε τα προσωπικά σας στοιχεία από την Google .

Το εργαλείο “Αποτελέσματα σχετικά με εσάς” είναι προσβάσιμο μέσω του προγράμματος περιήγησής σας ή μέσω της κινητής εφαρμογής. Αν χρησιμοποιείτε το πρόγραμμα περιήγησης, συνδεθείτε στον λογαριασμό σας στην Google ή δημιουργήστε έναν λογαριασμό, και στη συνέχεια επισκεφθείτε αυτήν την ιστοσελίδα για να ξεκινήσετε. Αν χρησιμοποιείτε την εφαρμογή (Android ή Apple), πατήστε στο εικονίδιο του προφίλ σας, και στη συνέχεια επιλέξτε την επιλογή από το μενού.

Ακολουθείτε πατώντας το κουμπί “Ξεκίνα”. Πατήστε το “Επόμενο” δύο φορές, και θα φτάσετε στη σελίδα όπου μπορείτε να παρέχετε προσωπικά στοιχεία. Εκτός από το όνομά σας, έχετε τρεις επιλογές για συμπλήρωση: διεύθυνση του σπιτιού, αριθμό τηλεφώνου και διεύθυνση email.

Καταχωρίστε τις πληροφορίες που θέλετε το εργαλείο να ελέγχει και επιλέξτε το πλαίσιο επιβεβαίωσης ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι πραγματικά δικές σας. Στην τελευταία σελίδα, επιλέξτε τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να λαμβάνετε τις ειδοποιήσεις. Η Google μπορεί να σας στείλει email όταν ανακαλύπτεται η πληροφορία σας, και η εφαρμογή της εταιρείας μπορεί επίσης να σας στέλνει μια ειδοποίηση στη συσκευή σας.

Ο επόμενος βήμα μπορεί να είναι το πιο δύσκολο: είναι η στιγμή να περιμένετε. Ναι, μπορεί να είναι αγχωτικό. Όταν εισάγω τις πληροφορίες μου για έναν έλεγχο, η διαδικασία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, αν και η εμπειρία σας μπορεί να είναι διαφορετική. Οτιδήποτε εντοπίσει θα αναφέρεται στην ενότητα “Αποτελέσματα προς αναθεώρηση”. Εκεί μπορείτε να ελέγξετε πότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία έρευνα από το εργαλείο.

Για πιο λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να υποβάλετε το αίτημα αφαίρεσης στη Google, ανατρέξτε στο άρθρο μου που σας καθοδηγεί μέσα από ολόκληρη τη διαδικασία. Μόλις υποβάλετε το αίτημά σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο “Αποτελέσματα σχετικά με εσάς” για να παρακολουθείτε εάν το αίτημα βρίσκεται υπό εξέλιξη, έχει εγκριθεί ή έχει απορριφθεί. Εδώ είναι τρία σημαντικά σημεία προς θυμηθεί:

  1. Πρόκειται απλώς για ένα αίτημα. Οι επανεξεταστές της Google μπορεί να αποφασίσουν να μην λάβουν καμία δράση, να αφαιρέσουν το αποτέλεσμα που σχετίζεται με το όνομά σας ή να το αφαιρέσουν εντελώς.

  2. Κάποια άλλα προσωπικά στοιχεία που μπορείτε να ζητήσετε να αφαιρεθούν περιλαμβάνουν αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης, πιστωτικές κάρτες, χειρόγραφες υπογραφές, ιατρικές καρτέλες και στοιχεία σύνδεσης.

  3. Παρόλο που η Google μπορεί να αφαιρέσει το αποτέλεσμα αναζήτησης για να μειώσει την προβολή του, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιδιοκτήτη ή την υπηρεσία φιλοξενίας πίσω από την ιστοσελίδα όπου δημοσιεύτηκαν τα δεδομένα για να αφαιρεθούν πλήρως.

Στο παρελθόν, η κριτική για τις λειτουργίες απορρήτου της Google επικεντρωνόταν στο πώς αυτά τα εργαλεία έθεταν το βάρος στους χρήστες να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Με το να απλουστεύει ορισμένες πτυχές της διαδικασίας αφαίρεσης προσωπικών πληροφοριών και να παρέχει ενεργητικές ειδοποιήσεις, η εταιρεία κάνει μικρά, αλλά σημαντικά, βήματα προς πιο ανεκτά ελέγχους απορρήτου.

Το εργαλείο “Αποτελέσματα σχετικά με εσάς” είναι ένα δωρεάν εργαλείο που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, αλλά αν έχετε ανησυχίες για την online αποκάλυψη πληροφοριών, ίσως αξίζει να εξετάσετε και ένα επί πληρωμής σέρβις όπως το DeleteMe, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους διαμεσολαβητές δεδομένων στο διαδίκτυο.